Image Alt

Élhető település kialakítása Szentgáloskéren – TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00095

TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00095

A kedvezményezett neve: Szentgáloskér Községi Önkormányzat

Konzorciumi tagok: Somogy Vármegyei Önkormányzat

A fejlesztés tárgya, célja: Élhető település kialakítása Szentgáloskéren

A szerződött támogatás összege: 79 894 760,- Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.09.28.

 

 

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

 

A projekt célja az 504 lakosú, somogyi kistelepülés, Szentgáloskér régi, használaton kívüli iskolaépületének felújítása és átalakítása, új funkcióval való megtöltése és ezzel az épületet visszavezetni a lakosság mindennapjaiba. Célja továbbá a jelenleg funkció nélküli zöldterületek megújítása, közösségi, rekreációs funkcióval való ellátása, így a belterületi zöld infrastruktúra fejlesztése.

Az érintett területek Szentgáloskér fő utcájában, a Kossuth Lajos utcájában találhatóak. A zöldfelületi fejlesztéssel érintett területek egymás szomszédságában, illetve egymással szemben helyezkednek el, míg az épület felújítással és bővítéssel érintett terület (220 hrsz) tőlük távolabbra helyezkedik el.

 

Megvalósuló tevékenységek:

 

Belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztése:

A zöldesítéssel érintett területek a településbe ágyazottan, a Kossuth Lajos utca mentén helyezkednek el, a polgármesteri hivatal mögötti, illetve szembeni területeken. A település megítélése, a településkép javítása szempontjából és funkciójának megfelelő használatához szükséges a sivár, egysíkú és koncepció nélküli zöldfelületek fejlesztése növénytelepítéssel, fák ültetésével, füvesítéssel.

 

Közösségi célú tevékenységek:

Az önkormányzat tulajdonában levő egykori iskola épület felújításával, átalakításával és bővítésével egy többfunkciós közösségi, sport és szabadidős tér kerül kialakításra. Az alapműködéshez kapcsolódó tárgyi eszközök beszerzése is megtörténik a projekt keretében. Energiahatékonysági intézkedések: Homlokzati hőszigetelés, padlás szigetelés, konditerem lépésálló szigetelése, külső nyílászárók korszerűsítése.